SÖK EFTER BITTERHET

Vad irriterar dig mest just nu?

fredag 16 januari 2009

EN PINNE FÖR MYCKET ÄR INTE OKEY

Idag kör jag ingen vanlig blogg utan helt utan tillåtelse kopierar jag in en nyhet från vårat kära grannland i Öster.


En fiskpinne urartade i ett storgräl i Vandaforsens högstadieskola förra veckan. En av eleverna var hungrig och beslöt att förse sig med en extra pinne till lunch – med olyckliga följder.


Torsdag förmiddag i Vanda, eleverna köar för att få fiskpinnar till lunch. Enligt kökets bestämmelser får varje elev äta högst tre fiskpinnar för att maten ska räcka till.

På en av de 13-åriga pojkarnas tallrik hamnar ändå fyra fiskpinnar. Skolans husmor rycker in och ber pojken lägga tillbaka en pinne.
– Pojken sade att han inte kan lägga tillbaka den eftersom den redan är täckt av mos och sås, berättar pojkens mamma för tidningen Ilta-Sanomat som skriver om händelsen på onsdagen.

En av lärarna dyker upp och tar tag i pojkens axel. Pojken tappar greppet om brickan med tallriken och maten faller ner på golvet. Pojken ombeds städa upp efter sig – men vägrar. Som straff blir han utan mat.
När skolans kurator söker pojken för ett samtal vägrar pojken följa med, med den följden att lärarna tröttnar på situationen och kallar in polisen. Orsak: Elev som stör ordningen.

Polisens besök i skolan får eleverna på fötter och plötsligt utbryter storbråk i korridorerna. Åtminstone ett fönster går sönder då pappersskräp och prylar flyger genom luften.

Bara tre fiskpinnar?
Måltidsservicechefen i Vanda, Hannele Vuorikoski, är inte anträffbar på onsdagsmorgonen. Men hennes kollega i Helsingfors, Airi Rintamäki, säger sig inte vara förvånad över fallet.
– Jag har inte läst om just den här händelsen, men det överraskar inte. Fiskpinnar och spenatplättar är de mest klara fallen som det kan uppstå gräl kring.

Enligt rekommendationerna får eleverna i Helsingfors skolor ta 5–6 fiskpinnar till lunch.
– Vi vuxna måste uppmuntra barnen att äta enligt tallriksmodellen och få dem att ta också sallad och potatis, dvs det som serveras till. Annars skulle eleverna bara äta fiskpinnar.
– Däremot får de nog komma efter mera mat om de inte blev mätta. Vi har sagt åt skolornas husmödrar att de ska beställa så det finns tillräckligt med mat, säger Rintamäki.

– Men det är klart, när det gäller spenatplättar och fiskpinnar så äter barnen med ögonen och vill plocka åt sig massor

Ja vad säger man, större I-landsproblem är svårt att hitta.
Jag tackar Robin för tipset om denna händelse.
Wello

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar