SÖK EFTER BITTERHET

Vad irriterar dig mest just nu?

lördag 2 maj 2009

IDIOT

I de flesta av mina inlägg finns ordet "idiot" så varför inte skriva vad ordet idiot betyder...

Idiot (gr. idiotes, av idios, "egen"), ursprungligen en enskild man eller kvinna i motsats till en offentlig, sedermera någon ur hopen, en okunnig, obildad person), föråldrat uttryck för en, som är oförmögen att begripa eller lära något; fåne, sinnesslö individ. - Idiotisk, fånig, sinnesslö, förståndssvag; ärkedum.
I allmänt språkbruk ersattes begreppet idioti i början av 1900-talet alltmer av sinnesslöhet, i sin tur på 1950-talet ersatt av psykisk utvecklingsstörning.
I den medicinska terminologin användes dock begreppen "idiot" och "idioti" ännu på 1960-talet. Man brukade beteckna en person med IQ under 25 som idiot.
Personer med IQ mellan 25-65 kallades för imbecill.
Den idag korrekta medicinska termen är mental retardation, förkortat MR. I nuvarande svensk lagstiftning används dock begreppet utvecklingsstörning, vilket också är den i allmänt språkbruk vanligaste benämningen.

I äldre svenska kyrkoböcker, husförhörslängden finns ofta en sida på slutet med socknens idioter, "byfånarna". Ordet idiot används i dagligt tal som förolämpning eller som kränkande tillmäle.
I dag är "idiot" ett skällsord, men kan även användas som en ren uthävdelse.


Ett exempel på en idiot

Wello

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar